Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/kszk/szepkartya.org/www/article/print.php:95) in /web/kszk/szepkartya.org/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/kszk/szepkartya.org/www/article/print.php:95) in /web/kszk/szepkartya.org/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Képtár

Hasznos tudnivalók: SZÉP Kártya

Hasznos tudnivalók: SZÉP Kártya

Publikált: 02/07/2014

» Szépkártya információk
»» Elfogadóhelyeknek
»» Kiemelt információk
»» Munkaadóknak
»» Munkavállalóknak
»» Általános információk

Egészen pontosan mi is az a SZÉP kártya?



A SZÉP Kártya olyan, mint egy elektronikus utalvány. A munkáltató ezen kártya, illetve a kártyára folyósított keretösszeg formájában biztosítja a munkavállaló részére a béren kívüli juttatást. Mind az elfogadóhelyek, mind az igénybevevők szempontjából előnyösebb és jobban nyomon követhető, mint a korábbi papír alapú utalványok.

Mi az alszámla és mekkora összeg szerepelhet az egyes "zsebekben"?



SZÉP kártya esetében a maximális keret összege 450.000 Ft.

Ezt az összeget 3 alszámlára (vagy más néven zsebre) az alábbi mértékben lehet elosztani (maximum értékek):

1. Szálláshely alszámla: legfeljebb 225.000 Ft


2. Vendéglátás alszámla: legfeljebb 150.000 Ft


3. Szabadidős és rekreációs alszámla: legfeljebb 75.000 Ft


Fontos tudni, hogy az alszámlák között utólag átcsoportosítani összegeket nem lehet! A munkáltatónak minden esetben előre egyeztetnie kell a munkavállalóval az egyes alszámlák keretösszegeit illetően, még az alszámlákra történő utalást megelőzően.

Az aktuális egyenleg a telebank szolgáltatás segítségével, vagy belépés után a bankok online felületén kérdezhető le.

Ki és milyen módon igényelheti a SZÉP kártyát?



Minden esetben a munkáltató teszi meg az első lépést a SZÉP kártyát kibocsátó pénzintézet felé. A kártya igénylése a munkáltató és az alkalmazott részére is ingyenes. 

Társkártyát a munkavállaló csak a közvetlen hozzátartozói részére igényelhet, ilyen esetben ezt a munkáltatónál vagy a kibocsátó pénzintézet (MKB, OTP, K&H) ügyfélszolgálatán lehet jelezni. A társkártya igénylése 1.500 Ft + ÁFA költséget jelent, melyet a munkavállalónak kell megtéríteni.

A társkártyák számát nem korlátozzák, ebből tehát egyidejűleg több is lehet.

Kibocsátó pénzintézetek



Jelen pillanatban az alábbi pénzintézetek jogosultak a SZÉP kártya kibocsátására: OTP Bank, K&H Bank, MKB Bank. Az elkészült kártyát a munkáltatótól, de akár a banktól is át lehet venni.

Hogyan és meddig lehet fizetni a SZÉP Kártyával?



Az egyes elfogadóhelyeken bankkártya terminál (POS) használatával, interneten, vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével rendezhető az igénybevett szolgáltatás összege. Minden egyes alkalommal szükséges, hogy az igénybevevő igazolja személyazonosságát. 

A SZÉP Kártyán rendelkezésre álló keret az adott évet követő naptári év végéig lehet felhasználni. Példa: ha valaki 2012-ben kapta a kártyát, a rajta szereplő összeget 2013. december 31-ig tudja elkölteni. Ha nem használják fel a keretösszeget, az a határidő lejárta után elveszik és a későbbiek során sem téríthető vissza.

A kártya érvényessége minimum 3 év, de maximum 5 év. Amennyiben a munkáltató nem utalt 24 hónapon keresztül semmit egyik alszámlára sem, a kibocsátó pénzintézet a kártyát visszavonhatja.

Értékelés