BALATON   BUDAPEST  DÉL-ALFÖLD  DÉL-DUNÁNTÚL ÉSZAK-ALFÖLD  ÉSZAK-DUNÁNTÚL  ÉSZAK-M-O.  KÖZÉP-DUNÁNTÚL  KÖZÉP-M.O.  NYUGAT-DUNÁNTÚL  TISZA TÓ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Képtár

 

A SZÉP-kártyás költések 40 százaléka jut a szálláshelyeknek

Publikált: 19/06/2013 közzétette: turizmus.com

» Szépkártya információk
»» Általános információk
»» Elfogadóhelyeknek
»» Kiemelt információk
»» Munkaadóknak
»» Munkavállalóknak

Idén ugyan csökkentek a szállás alszámlára feltöltött összegek, az OTP adatai azonban azt mutatják, hogy az átköltéseknek köszönhetően a szálláshelyek jóval magasabb arányban részesednek a költésekből, mint a feltöltésekből. A szálláshelyeké a SZÉP-kártyás forgalom közel 40%-a.
Az idei összes feltöltésből (34 milliárd Ft) a vendéglátás alszámla részesedése a legmagasabb 21,3 milliárd Ft-tal (62,6%), a szállás zsebbe a tavalyi 10 milliárdhoz képest több mint  2 milliárddal kedvesebb, 7,7 milliárd Ft került (22,9%), míg a szabadidő alszámlára 4,9 milliárdot (14,4%) töltöttek fel. Ez ugyanakkor azt is mutatja, hogy a kártyabirtokosok megtanulták használni az új cafetériaeszközt, tudják, hogy szállásszolgáltatást mindhárom alszámláról ki lehet egyenlíteni. Az átköltésekre vonatkozó – a piacvezető kibocsájtótól, az OTP-től származó – adatok tükrében ugyanis az látszik, hogy a szálláshelyek tudhatják magukénak az összes SZÉP-kártyás költések 40%-át. A kibocsájtó 2012. január – 2013. májusi időszakot felölelő adatai szerint az 50,7 milliárd Ft-os összköltésekből a szálláshelyekre összesen 20 milliárd Ft-esett. 840 ezer kártyabirtokos számláján jelenleg közel 40 milliárd forint vár arra, hogy a szolgáltatókhoz kerüljön.
Kérdésünkre, hogy a szálláshelyeken belül mekkora az az összeg, amit szállodákban költenek a kártyabirtokosok, összegszerű választ nem kaptuk, ám dr. Horváth Viktória turizmusért helyettes államtitkár hangsúlyozta, a nagy része hozzájuk kerül.
Az üdülési csekkhez képest a SZÉP-kártyás költések a fürdők számára viszont kedvezőtlenül alakultak, ezért döntöttek úgy, hogy július 1-jétől nem csak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebről fizetni. A kártya szálláshelyi felhasználása is rugalmasabb lett – a jövőben például szállodákban igénybe vett wellness és egyéb kezelések is fizethetők a szálláshely zsebből. További új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a SZÉP-kártyával fizethető körbe.

Értékelés