BALATON   BUDAPEST  DÉL-ALFÖLD  DÉL-DUNÁNTÚL ÉSZAK-ALFÖLD  ÉSZAK-DUNÁNTÚL  ÉSZAK-M-O.  KÖZÉP-DUNÁNTÚL  KÖZÉP-M.O.  NYUGAT-DUNÁNTÚL  TISZA TÓ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Képtár

 

Közel 5%-kal nőtt a szálláshelyek januári forgalma

Publikált: 14/03/2013 közzétette: Turizmus online.hu

» Szépkártya információk
»» Általános információk
»» Elfogadóhelyeknek
»» Munkaadóknak

Januárban a külföldi vendégek 526 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az éjszakáké pedig 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Ausztriából, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendégek száma négy turisztikai régióban emelkedett.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,1, az éjszakáké pedig 1,4%-os bővülést mutattak az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése négy turisztikai régiót érintett. A belföldivendég-forgalom 84%-át fogadó szállodákban a belföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal nőtt.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33%-os volt, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 46% volt.

Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 1,3%-kal nőtt (14 425 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 2%-kal emelkedett (4817 forint) 2012. januárhoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áras árbevétele 3,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt januárban, amely 14 forinttal erősebb, mint 2012 januárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1395 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 51 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközzel a
szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül csaknem 27 ezer főt foglalkoztattak, amely 1,8%-kal több az előző év azonos időszakinál. 2013. január 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2072 volt, ezen belül 854 szálloda közel 51 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 413 volt.

Értékelés